Tuesday, June 30, 2009

Alkisah kehidupan abang John Mayeronis

Salam sejahtera para kabilah ingin berhibur sekalian.

Yah! Editor blog mmg cukup ramai. Tapi sekor2 pemalas tahik nk update blog dengan penulisan2 bernas dan cemas. Biarlah atok update sket perkembangan sosial warga malaya di zaman post confederation cup ini. Tahniah kepada Dunga kerna bawak brazil menang cup tersebut!

Di sini, atok nk sentuh sket pasal perkembangan rakan-rakan internship terutama sekali warga-warga sekitar lembah klang nih. Seperti yang makcik jamaliah songsang tahu, hampir lapan bulan pelajar-pelajar UTP berlakon menjadi seorang professional di company masing-masing, dan kini penamatnya hampir tiba. Macam-macam ragam mak minah bole dilihat dikala hampir tamat tempoh internship ini. Ramai yang buat-buat sebok nk siapkan slide presentation lah (pala buttthh buat slide, seko2 duk sebok owning DOTA ngan BG!), ada yang stop masok ofis konon-konon nk pergi site amek bahan nk buat report(padahal pi site sekadar nk tengok muscle jubho mat indon yang mantap, pastuh blah), dan macam-macam lagi.

Ada seorang rakan baik atok, disini nama dia terpaksa atok rahsiakan takut nanti kantoi dengan bini baru beliau tentang betapa niaq haremnya perangai beliau ketika bekerja. Tapi ramai yang kenal beliau dengan panggilan hindhu putih seremban timur@ Tuan punya WPP khayalan@ Abang John Mayeronis. Untuk menceritakan kisah beliau ni sememangnya cukup menarik! tertarik! kau memang deboooooommmmm... debom abah kau!!.

Penceritaannya bermula di awal zaman internship dahulu, abang john mayeronis kita ni sememang seorang yang dedikasi terhadap kerja beliau. Dengan berbekalkan penginapan percuma 34 hari 6 malam di no.32, jalan SP 10/6, beliau sememangnya asyik dan tekun bekerja. Pagi-pagi datang kerja tak pernah lewat. Dah tu memang konpem xkan lewatla kalo dah mak aku kejut ko bangun pukul 6:30!!! Saravanan A/L muthumalai pon xkan lewat kalo mcm tuh!!

Huh.. mintak maaf. Ter-emo plak den. Sambung cerita. Berbekalkan sarapan telor arabia dari ibunda tersayang, tema sarapan adalah 'amek saja kalau mahu, jangan malu-malu kang ak lempang!', atok dan abang john kita ni akan bergegas menuju ke tempat kerja dengan perasaan riang gumbira bagaikan besok hari raya hindhu. Ketekunan beliau bekerja sememangnya membuatkan atuk kagum 2 saat, hari-hari pegang buku mentelaah di malam hari dan tidak sedikit pon tercabar dengan aksi-aksi pertempuran maya di kepulauan Quel Danas.

Hari demi hari, bulan berganti bulan, tuala bayi berganti tuala wanita, disebabkan oleh masalah2 tertentu, ditambah pula dengan kemenangan macha hitam Barack Obama sebagai presiden US, beliau akhirnya terpaksa berpindah ke TAR Villa wangsa maju meninggalkan No. 32, jalan SP 10/6. Penghijrahan abang john kita ni sememangnya memberi impak maksima terhadap keseluruhan hidop beliau. Disinilah bermulanya pertapaan beliau di Gua samchong pada setiap hari jumaat, dimana beliau akan menyembah dan berguru dengan guru snuker terkenal daerah puchong utama yaitu En, Aweed so sweeeeeettt. Yah! sgt hebat nama tuk guru beliau bukan? Pertapaan beliau bersama guru Aweed so sweeeettt sememangnya membawa kesan yang hebat terhadap skill2 penjolokan bola beliau. Semakin hari semakin sharp abang john kita ni mengukur dan menghentam masuk bola-bola keramat tersebut. Walaupun banyak kali beliau dihembur dengan kata-kata kesat oleh Guru Aweed so sweeeeet kerna beliau byk kali foul tanpa sebab, ditambah pulak kena maki kao kao (e.g "oih paria dublin!! jubho po wat masok bola putih?? buta warna?? masok bola merah la khaimak!!) dan macam-macam lagi ayat lahanat dilemparkan, beliau lek nothing saja dan tekun belajar dari sifu hebat lagi kachak itu.

Kegilaan abang john menjolok bola sememangnya telah mengganggu performance kerja beliau, dimana beliau selamba alam masok keje pukul 3:30 atau 4:00 dikala setiap hari jumaat. Ditambah pula dengan sokongan padu collegue2 beliau memberi semangat dan dorongan terhadap minat beliau terhadap skill penjolokan bola, abang john semakin leka dan hanyut tua ganyut di persada nova. Melihat beliau semakin sesat dan hilang arah ini, atuk telah memberikan beliau pelbagai nasihat berguna untuk memperbetolkan kehidupan beliau. Ayat nasihat seperti "Oih john, udah-udah la tu jolok bola merah. Meh start jolok bola belang plak la. ape nk jadi ko nih! tak pikir mak bapak kat umah?!!" telah atuk lontarkan kepada beliau tetapi abang john kita ni degil tak mau dengar nasihat. Nak haram ketegak liaq!!

Beliau yang dahulunya sangat dedikasi terhadap kerja akhirnya berubah menjadi tukang tidor professional di kediaman beliau yaitu TAR Villa. Waktu kerja beliau bukan lagi bermula pada pukol 9 pagi, tetapi sudah bertukar menjadi pukul 3 petang atau pukul berapa saja beliau nak datang. Ditambah pula dengan perkahwinan beliau dengan puteri Raja Zarul dari damansara, komitmen terhadap kerja semakin hari semakin kelam. Skang nih abang john mayeronis memang dah tak datang keje teros kut. Tar tar taraaabbaayeeekk!!!

Itulah dia kisah rakan kita En. John Mayeronis. Apa yang atuk bole harapkan beliau kembali dengar nasihat atuk supaya mulakanlah belajar menjolok bola belang. Sesungguh hidop akan lebih tenteram lagi damai dan kerendut telur pon boleh jadi licin dan gebu. Ko bayangkan kerendut telot ko smooth xdak bulu. Silap haribulan leh pajak masok iklan kulit baby, terpampang besar gambar kerendut ko kat federal highway. xke bangga?? Pape pon, disini marilah kita seluruh warga kabilah ingin berhibur mengucapkan tahniah kepada abang john kita diatas perkahwinan gilang gemilang beliau bersama puteri Raja Zarul. Diharap beliau berbahagia ke anak cucu.

P/s : Sesapa ada nombor telefon gadis2 comel dan suka jolok bola belang, sila bagitau atok. Leh atok ajar dia teknik2 menjolok dengan betol..

8 comments:

syfq amr said...

...sesi memajak abg john dgn agungnya... haha...

Ernie Azera said...

aww..sweeeet!

wan said...

sbnrnye punca masalah abang john kita ni terletak pada tok aweed...utk pengetahuan semua, tok aweed ini adalah syaitan bola belang bertopengkn manusia bejubor besar....jadi jauhkan la diri kalian dari syaitan durjana ini sekiranya kalian tidak mahu diri kelian end up cm abang john...- nasihat dari ulama penang...

woody said...

silap tuh wan, bukan syaitan berjubo besar, syaitan berjubur mantap memikat hati nun para2 housemate sekalian..
hahaha..
abg john, jolok bola kaler lain xper, jgn jolok bola belang..
nescaya anda akan papa kedana dan atok merana..
haha

wan said...

barang siapa p jolok bola belang bersama tok aweed, nescaya mereka akan pulang dlm keadaan papa kedana (atau lebih dikenali sebagai balik pakai kotak je)dan yg lebih membara kn hati dan perasaan adalah ketika melihat tok aweed dgn indah dan bahagianye manyapu bersih duit rakan2 nya sendiri dan dengan muka yg penuh slumber dan x bersalah, tok aweed akan berkata : "nk wt cm ne aku cun"......hadith riwayat ulama penang (berdasarkn pengalaman)

Muhammad Afiq bin Mohd Sadli said...

aku nk komen psl word verification kali nih is "diraba"~ huahahahha~ teroskan pajakan anda di blog ini~ sgt terhibur walaupon kdg2 xpaham~ xpe, aku leh tny zopak kat opis~

why.don't.you.ASK.me? said...

oi2.
tidak pergi ke kerja tiada kaitan dgn puteri raja zarul.
itu kerna aku GM strongforce.
jadi sukati aku nak pi kol bapa.
hahaha!

ku.mahu.KAY.tahu said...

TAR villa nie clubhouse board of director kot
bile nk pegi kerja tkder hal kot