Sunday, December 28, 2008

Baek Punya Cilok...!!

salam sejahtera rakan2, sahabat2, taulan2, dan lain2.

seperti mana yg kte sume tahu, incik Stopek a.k.a Syafeeq mengalami keadaan "baek punya cilok".
atau lebih dikenali sbg kecurian yg dilakukan dikala beliau x sedar.
stakat yg diketahui, beliau telah kehilangan desktop(yg korg slalu men pes tuh), gitar electric dan amp.
dianggarkan(anggaran aku sahje) sejumlah RM4000 telah terkorban akibat perbuatan si lahanat yg pandai dlm aktiviti2 sebegini.
takziah di ucapkan kpd incik Stone, benda dah nk jadi.

peringatan kepada rakan2 yg lain, specially to those yg duduk kat umah sewa @ umah bujang, silalah berhati2 ketika meninggalkan premis anda.
biasanya, org sebegini akan "usha" line dlu b4 die pecah masuk rumah.
make sure kunci sume pintu, tingkap tutup, selimut lipat, tuala sidai, spender pakai, dll, dilakukan sblum meninggalkan rumah utk ke kerja or ke mana2.
to those yg ada bilik sendiri, bolehlah mengunci bilik dengan solex, selak, tombol, mangga dan buah-buahan lain utk mengalih perhatian pencuri daripada memecah masuk ke dalam bilik.
tp, pencuri zaman skarang da terer, a.k.a xnoob dah macam dulu.
diorg xguna pintu, sebaleknya, menggunakan atap @ siling utk memecah terjun masuk ke dlm rumah.
wlwpun dah mmg xley nk wat per da klw die masuk ikot siling, at least, simpan lah barang2 berharga tuh kat tmpt tersorok.
susah2, bwk lah pg tmpt kerja.
tp jgn bawak anak pulak, mahupun binatang ternakan, nnt org pandang pelik.
xdilupakan, kejadian samun di waktu malam.
pastikan korg tdo kunci pintu, or tdo atleast 2 person per room.
mende neh utk mengelakkan sbrg kejadian buruk, klw sorg tuh kene ikat, yg sorg lagi tuh dan lar nk hempuk pencuri tuh.
tp, klw due2 kene ikat. pasrah ajela.
biasanya, diorg akan mintak duit, bagi ajela, konpem2 abeh kuat dalam wallet korg ad rm50 jeks.
so, better slamat nyawe dr slamat duit.
tp klw mintak kereta, hamburkan segala carutan dan makian.
pastikan dalam bahasa turk, timor leste mahupun bahasa2 yg mungkin xdikenali.
klw diorg bodoh, mungkin diorg ingat korg panik.
tp klw diorg bijak, mungkin diorg ingat yg korg tgh bagi arahan cmne nk larikan diri, so ad possibility yg korg mungkin kene jotos smpi pengsan.
tp, perkara terbaik ialah mengucapkan "nandaiyo?' berulang2 kali.
mungkin diorg akan givap utk berkomunikasi ngan anda.

so,
pape pun, jadikan lah kejadian yg terjadi dan mende dah jadik neh sbg iktibar, bukan bendera berkibar.
pastikan keselamatan anda, keluarga, anak2, cucu2 dan harta benda berada di keadaan tip top.

17 comments:

paan terjatuh lagi. said...

tajuk serius tapi babi kelakar.hahahhahah

ask said...

rahman bon.
thrasher never dies.

woody said...

trasher?
wtf's dat?
huahuahuahua...

gEr said...

hahaha....lawak btol bon2 neh...bwt ar panjang2 lagi....xpuas dow nk bace...

paan terjatuh lagi. said...

sampah agung sial.trasher

zopakkun said...

oit...mende siyes bole jd lawak...lawak tu lawak la gak tp pengajaran kne amik ye rakan2.

gEr said...

jgn dgr ckp zopak...laen kali kuar umah, suh zopak standby kt dpn umah korg...baru ar xkene pecah...

Muhammad Afiq bin Mohd Sadli said...

takziah juge kpade stopek~

zopakkun said...

bole je nk suh aku standby dpn umah korg tp USD100 per hour ok?haha

gEr said...

gilee ahh...maen usd skrg neh...maen la pound sterling...lapa ahh...makan jomm

PeJoL said...

ko keje nk makan jer ger

woody said...

pejol bajet xlapa jek..
hahahaha~

(ak mmg sentiasa lapar.. ngaku awal2)

ask said...

pejol sentiase lapa.
jikalau kenyang siapalah pejol.

ask said...

tlong2
ak bace bwat kali kedue maseh tergelak sehingge keluar beruang.
di harap rakan2 dpt mmbantu.

gEr said...

amende la kuar beruang....kuar ar 5 katon duit usd100 ke....6jongkong emas ke...3 pinggan nasi kandar ke...baru ar bes

Anonymous said...

wahaha takziah kepada saya.. hampir btol latu nilai anggaran... tetapi malangny selepas di check, dia juga men-tibai henset n73 adek aku yg dittinggalkan akibat rosak... so jumlah sudah bertambah... sigh... wahai pencurik... aku tau ko manusia... kalo ko babi aku tau ko xcurik... sigh....


-syfq amr-

ask said...

sedangkan babi pn xmencuri.
ape yg kite nk carutkn kepada makhluk sebegini?
sungguh tidak bersesuaian jike kite panggil die babi.
panggil die babun la.
kerna babun kadangkala mencuri makanan juge.'diriwayatkan oleh faizul azizi yg kini sering menibai makanan(masakan india terutamanye) akibat lapa'