Friday, February 6, 2009

Kejelotan Ekonomi Dunia

assalamualaikum,

krisis yang melanda sekian alam duniawi kini, iaitu kemelesetan ekonomi.adalah sedia maklum bahwa sejak akhir tahun 2008, dunia dilanda krisis ekonomi yang mengakibatkan kemuflisan sesetengah bank2 besar dunia sepertimana yang berlaku di eropah,di finland sehingga kerajaan mencadangkan memancing sebagai alternatif bagi menampung sara hidup ketika kemelesetan ekonomi.di jepun pula,antara syarikat insurans tertua yang telah hampir 100 tahun bertahta di bumi bagero telah melakukan deklarasi muflis akibat cash flow yg sudah berada diparas negatif.di amerika syarikat iaitu tanah makhluk2 laknat yg menjadi kuli batak yahudi, sudah mengalami kemelesatan yg sgt teruk semenjak 'The Great Depression'.

di negara jiran kita iaitu Timor Leste,syarikat gergasi perindusterian timor leste iaitu Super Timor Corp dilaporkan sudah dideclare kan sbgi bankrupt pabila iklan yg disiarkan oleh syarikat gergasi tersebut mengancam sentimen kekauman yg mengundang pelaksanaan ISA terhdap beberapa orang ahli lembaga pengarah termasuk Luis Pereira aka Abang kepada rakan kite Akalil Asyraf Md Rozai dan adik kepada Syafiq Amin (Pitmin).

di tanahair kita pula, sektor perindusterian adalah sektor yg plg terase akan tempias kemelesetan ekonomi ini.Faisal Digital(formerly known as Western Digital) milik bapa kepada rakan kita iaitu Ahmad Nadim Bin Faisal lebih dikenali sebagai Deng\Nadeng\Dewa\Indhu Barkh\Penghuni Teratai yang terkenal dengan ketaksuban nye dengan markhpleh(mar-pele) sudah melancarkan penendangan keluar beberapa pekerjanye termasuk ahli2 penyokong hindraf yang tegar dan keras.

di sini sy syorkan bebarapa tips dalam menghadapi krisis kemelut ekonomi ini.

1. berjimat cermat
berbelanja lah mengikut keperluan.
ex. roti canai vs roti telur - belilah roti canai kerna harganya yg lebey murah.

2. pasti kan anda mempunyai wang tunai di tangan
jikalau mempunyai duit ckup2 usahlah berbelanja kepada liabiliti mahupun asset.
duit ad lebey byk xpe bli asset.
still xdisarankn berbelanja untuk liabiliti.
ex. ingin mmbeli sitar - sitar adalah satu liabiliti.wang tunai lebih berharga dikala kemelesatan ekonomi.

3. carpooling
ini bukan permainan pool mahupun lucky ball.
berkongsi kenderaan bersame rakan2 sepejabat atau yg hidup berdekatan.
ex. kay n pasha ingin pergi ke NZ.disarankn berkongsi kenderaan drpd menaiki kenderaan masing2 spt indhu.

4. tukarlah ke celcom
maxis indhu jd pkai celcom.
ex. maxis indhu jd pkai celcom.ulangan maxis indhu barkh.

sekian shj dari saye.kembali kepada kay kalil di bangalore.


::All indhu's were harmed during the making of this post::

11 comments:

woody said...

kah3!!!!!
really nice tips n post to read..
great post..

why.don't.you.ASK.me? said...

tgk time ak post.
5.23 p.m
lg 7 minit nk abes ofis hour!
haha!

ku.mahu.KAY.tahu said...

babi
asl aku plak yang dikaitkan dlm post nie
indhu bak
dam2
racist shit
hahahahaha
ask kimak
bon pussy
hahahaha

PeJoL said...

nice tips but no tits....
kenapa aku xtau perkembangan adik beradik antara akalil n luis???
sudah lama kah ia berlaku???
haha

paan terjatuh lagi. said...

celcom?wtf?

why.don't.you.ASK.me? said...

xtau?
skang ko tau.
kay,pit,luis adik beradik.
hahaha!
paan stended bekap indhu la tu.
maxis indhu bak kot.

GER said...

jimat kwn2...selamat la kite x grad dis year...kalo x mampos la nk keje ape...

why.don't.you.ASK.me? said...

ameeth,sithick nga cri pekerka.
fresh grad prefered.
criteria = eletrical eng

PeJoL said...

electrical ajer??

GER said...

hahaha...keje luar mmg dia amek dak ee je...management dia amek bdk meki...

why.don't.you.ASK.me? said...

FCSB cari dak meki.
korng leh apply kt www.fcsb.com
FCSB = Farouq Caribenggali Sdn Bhd