Thursday, February 19, 2009

Lepaskn Geram Pada Hindhu Bola......

Salam sume rkan2. pe habaq….arinh kt opis ak tngk lg vdeo psal bdak nh. Gempak bakkk. Chelsea ngn Real Madrid tngh bid nk bli bdak kecik nh. Bru umo 6 taun beb.

Korng kne tngk nh, nh link dier.




http://www.youtube.com/watch?v=10FKWOn4qGA


Lpas je tngk vdeo nh, tros je tnpa sbarang halangan otak ak trus tringt kt pasukn bola kebangsaan kte. Terus sedih. N tro rase meluap luap nk maki dorng ngn FAM. So ak pn tlis la psal nh.

Bab bab pucuk pimpinan FAM ak malas nak kompelin. Tak kisah pun sape2 yg duduk kt tangga teratas organisasi itu. Tak kirelah sultan bola ke, sultan kapal layar ke, sultan hoki ke, sultan bawak lari kete sport, sultan pukui orng ke, sultan motor atau sultan kudha. Yg penting tanggungjawab ttp tanggungjawab. Kerja mesti mahu buat.

Bagi ak, walaupon Liga Malaysia adalah sbuah liga propesonal, ia sudah mmg x bleh menghasilkan pemain yang bertaraf profesional. Semua mmg main macam budak skolah.Mcm kayu. Mcm Shukor Adan . Kayu bakkk. Eiii gerammnya. Tak ada langsung benda-benda yang boleh buat ak selaku manager FM teragong [hahahahaha selain dr zopak n ask la kn] kagum. Jadi Liga Malaysia klo diteruskan dgn perjalanannya yg mcm tu je, maka pluang Malaysia ntok main kt Piala Dunia mmg tak ada. Bukan tipis tapi barai bakk.
Ibarat mcm impian ak nk ragging orng Israel smpi dier terkencing dlm suar sbb chuak sngt. hahahahahaha


Spatutnya pemain-pemain bola sepak profesional kt Malaysia nh dah lama malu dgn dri sendirik. Woi tak malu ke?

Ntok layak ke Piala Dunia iaitu plng awal pon dlm 2022, ak rase kite kne kc perhatian kt kanak-kanak umur 9-10 taun bermula dr skang. Mereka cuma ada 8-9 taun je ntok jadik pemain bertaraf profesional. Tempoh itu tak lama.

Apo yang berlaku skang, nh knyataan nh, bkan tipu, ak tngok pertandingan bolasepak ntok kanak-kanak makin kurang la. Kadang-kadang xde langsung. Skang ini ak nmpak kjohanan bwah 12 je. Pastu main pulak setaun cume 3 perlawanan sebenar je. Apa kejadahnya itu? Ade plak sesetngah kes nh, cz bilangn skolah terlampau banyak, pusingan kalah mati pada peringkat pertama pertandingan dilakukan bagi mengecilkan jumlah sekolah yang bertanding. Nh lagi bangang!!..Bengang tol la. Nh la cre2 mlayu malas nk wt kje. Korng bayang sikit kn, budak-budak tu berlatih macam nak gila, mmg ade sesetengah kes kt Raub bdak jadik gila lpas trening bola. Punya dahasat nye kegigihan dorng nh nk main bola. Lepas tu, nh yg best nh, Lepas tu setaun cuma main 1 perlawanan je. Mane la x ngamuk bdak2 skola dlu. Zaman abg2 kte dlu. Tu yg bengang tu tros msuk rempit tu. Haaaa nh yg ak nk ckp nh. Bdak rempit skang nh asal dr kes kjadian nh la. Hmmmm. Ok ok. Berbalik pade bola td. Kalo 3 taun kalah kt peringkat kalah mati, 3 taun trening, maknanya main 3 perlawanan je. Macam celaka.

Ntok mnjadikan kanak-kanak ini pemain bertaraf profesional, dorng perlu mengharungi perlawanan yang banyak. Kalo bleh dlm setaun dorng mesti main lebih 20 perlawanan sebenar yg diadili beberapa pengadil yg tau mcm ne nk adili perlawanan bola sepak, pakai jersi lengkap, pakai but bola, pakai shinpad, ada kapten, ada coach, ada pengurus, ada fisio, ada penyokong dan ada strategi. Nh x, dier la cikgu bola, dier la coach bola, dier la fisio bola, dier la pngurus pasukan . hapa tuhh, mcm mane la nk uruskn tim bola dgn sistematik. Ak cakap betol ni. Lu tanya Torres kalo tak caye. Nh x bdak2 skola skang nh
cm haram.. Dorang lebih hebat bermain bola dijari dari di kaki...hahahahahaha
nak wat camner, Zaman dah berubah, Dunia nak hancur.... hadoiyai….



Nh contoh la kn. Ble dh kanak-kanak ni masa dajah 4 main 20 perlawanan, dajah 5 main 20 perlawanan, dajah 6 main 20 perlawanan, form 1 main 24 perlawanan, form 2 main 24 perlawanan, form 3 main 30 perlawanan, form 4 main 38 perlawanan, form 5 main 38 perlawanan, bila dah umur 18 taun iaitu umur yg orng putih tu dah bleh dpt kontrak profesional, padang bola tu dah macam adik beradik dh silap2 mcm pasangn brcinta dgn dorang tau tak? Dah tak kekok atas padang. Dah jadi besa dgn saiz padang. dah tau kat mana tiang gol. Dah tau kat mana tempat rembat paling sedap. Dah tau mcm2 benda dlm padang dah.


Apabila ade liga yg kompetetif mcm tu kt stiap daerah, pemain bolasepak semi pro di usia muda makin bertambah. Tanggungjawab media seperti Sinar Harian, metro, utusan, harakah contohnya dan badan bolasepak ialah mencatat statistik ntok stiap liga. Mesti, kene, wajib,harus ada rekod penjaring terbanyak, pemain terbaik perlawanan terbanyak, penjaga gol bolos paling sikit, pemain paling banyak kad kuning, pemain paling banyak tackle bola, pemain paling banyak membantu jaringan dan sebagainya. Jika ada statistik, otomatik pemilihan pemain ke pasukan daerah untuk bawah 10 taun, bawah 11 taun dan bawah 12 taun bleh dilakukan dgn mudah. Pemain-pemain yang beraksi pakai 'kabel’ nh bakal hancur la..


Nh pendapat ak je.
Akhir kata untuk pemain bolasepak Malaysia,
"Luar padang macam orang putih, dalam padang macam melayu..!! Hak tuihh..!!"






4 comments:

why.don't.you.ASK.me? said...

ak mnyokong pendapat yg diluahkan oleh opah tentang fenomena bola sepak malaysia yang kini bertukar kepada tragedi yang tragis.disini ak ingin menambah beberapa lagi opsyen yang boleh kita usulkan kepada ADUN Bukit Lanjang.

1.melentur buluh biarlah dari rebungnya.

sesungguhnya moyang-moyang kita sudah lebih arif dengan sifat manusia terutamanya masyarakat melayu kita sendiri.sebelum tamadun kesultanan melayu melaka lagi masyarakat melayu sudah mempunyai satu pasukan khas untuk menjalankan kajian mengkaji sikap dan sifat orang melayu.hipotesis yang dikeluarkan oleh saintis terkemuka melayu ketika itu Proffessor X menyatakan bahawa,melentur rebung biarlah dari rebungnya.eksperimen yang dijalankan terbukti menunjukkan kesahihan hipotesis itu.jadi berbekalkan ilmu sains terkemuka cendiakiawan melayu zaman firaun dulu.kita sepatutnya melatih pelapis-pelapis bola sepak negara sejak dari lahir lagi.ibu-ibu yang dijangkakan melahirkan anak lelaki seharusnya ditempat kan di sebuah hospital bersuasanakan padang bola sepak.doktor-doktor mengenakan but bola,shinpad dan semua peralatan bola sepak.ini terbukti berkesan kerana jika kita lihat pemain-pemain bola sepak terkemuka zaman ini kebanyakannya dilahirkan di kawasan padang rumput yang mempunyai garisan putih,tiang gol dan pengadil seperti Zidane dan Mokhtar Dahari.

2.usaha tangga kejayaan

sememangnya tangga yang digunakan oleh mereka-mereka yang sudah berjaya memang bernama usaha.ronaldinho sering kali berlatih bola sepak di kaki-kaki tangga usaha disekitar brazil.kebelakangan ini,beliau telah dipilih untuk menjadi Duta Usaha di Jalan Duta berhadapan dengan Kedutaan Thailand.

3.Politik Bola Sepak.

Tolong jangan politik kan bola sepak.biarkan ia dikendalikan oleh golongan professional dan terkeal dalam arena bola sepak.

Aku nak tulis lagi.tp keje tak siap lagi.nnti ak smbung.

zopakkun said...

aku rs kite kne slow2 la.malaysia bajet nk g world cup tahun dua-ribu-apentah,knape x fokus dlu nk g piala asia.mksudnye,dpt masuk piala asia dgn usaha keras sdri.bukan dpt masuk sbb kita jd tuan umah.bile msia dah slalu msuk pial asia baru la kita target piala dunia plak.bjalan pn ade step gak.takkan dari bertatih kite terus blari sambil membuat side step.

lg satu.takyah la nk compete ng liga epl ke la liga ke serie a ke.aku rs liga m kne contohi dlu liga cm j-league ke.mende neh nk kupas panjang2 xkan abes la.aku harap org yg ade kuasa akan pk btul2.bukan stakat ckp je.tp laksana dan pantau ape yg dibuat tuh agar bola sepak kite xde la jd bhn ketwa org.

GER said...

ni ape yg febregas ckp kt aku la time ktorg men bola wakil skola dlu...mesia ni pemain ade bakat n skill...tp mentaliti je kureng...ketenangan xde...minda asek nk maen susa je...xde simple football lgsg...wenger pon ade sound aku dlu...ckp mesia pnye gem play ni kalah epl pnye...passing dr gol sendiri tros ke gol lawan...gila ape??nk kate padang trok, aku rase x sbb padang kt mesia ni da makin lawa...ntah ar bolasepak mesia ni mmg suck...

aku rase cadangan nk bwk pemain import msk adelah bernas...barulah pemain2 mesia ni lg competitive n dpt memperluaskan gaya permainan mereka...

XeLLoS said...

xyah pikir pasal worldcup lg r..
skang ni pk psl menang sukan SEA pon ckp r..
dulu program bagai nk rak..
selagi bleh nk antar player g oversea..last2 jd tahi pele je..
kaman r..majula bola utk negara