Wednesday, March 4, 2009

Movie Review: Street Fighter, Legend of Chun Li

Okay,ni ada segmen baru untuk blog ni. Movie Review. So kalo korang ada tengok movie dan rasa mahu komen atau recommend movie tersebut di sinilah tempatnya. Jangan malu jangan segan sila update sahaja.

_______________________________________________________________________

Hai kawan-kawan. Ingat Street Figther? Korang semua mesti pernah baca komik dia atau lebih dikenali sebagai Jaguh Jalanan masa zaman zekolah dulu. Paling koman pun mesti korang pernah main game Street Fighter di Playstation, computer mahupun arced masa ponteng tuisyen dulu-dulu.

Hari Sabtu lepas, sempena meraikan mapley dari Melaka iaitu Billy turun ke syurga dunia,,maka kami beramai-ramai memeriahkan majlis outing ke Midvalley untuk melihat movie. Siyesly agak rasa cam dak sekolah habiskan masa terluang di shoppimg complex petang-petang yang sepatutnya dihabiskan dengan bermain wow, dota, ataupun football manager.

Dijadikan cerita movie yang dipilih ketika itu ialah Street Fighter, Legend of Chun Li. Mungkin pemilihan movie dilakukan atas factor kecomelan Kristin Kreuk bagi Paan. Aku memang sebab minat Street Fighter.Haha. Expectation aku tak tinggi masa tu. Kalau mutu cerita dia kurang sikit macam X-men aku dah puas hati. Namun apakan daya, harapan tinggal harapan.

Secara ringkas, perkara-perkara ni yang membuat aku turn off untuk menikmati movie tersebut:

Camera angle yang kantoi
Serabut! Masa adegan lawan-lawan tuh pening kepala aku tengok. Fokus dekat sangat. Tak menarik.

Pemilihan watak yang tak sesuai
Contoh Balroq. Mamat nigga tuh muka selenge gila. Cam muka lawak-lawak pun ada. Pilih la muka ganas sikit. Kalau aku jadi director aku akan pilih penggusti WWE, Mark Henry untuk jadi Balroq. Aku rasa dia sesuai. Kalau tak pun Kay ke. Eh. Tak boleh tak boleh. Kay indhu bhakk, bukan nigga.

Custom / character tak detail
X-men pun custom dia tak accurate. Tp at least smart lagi. Movie ni plak, custom dah la tak accurate, rambut watak-watak pun tak betul. Vega rambut ikal mayang cam model syampu. Kaman la. Sila ikuti dialog ini:

Zopak : Vega ni hensem. Sebab tu dia pakai topeng. Nak protect muka die.
Billy : Aah. Tapi ko lagi hensem. (ada tokok tambah di situ.haha)

Masa tuh Vega tengah lawan ngan Chun Li dan tiba-tiba topeng dia tertanggal. Kitorang senyap tergamam sebentar kemudian gelak terbahak-bahak.

Gila a. Vega hensem kot. Tp dalam movie ni Vega muka macam Carlos Tevez. Carlos Tevez lagi hensem. Adoyai.

Rating bagi suka-suki
Jalan cerita :6.5/10
Visual :6.0/10
Kristin Kruek :8.0/10
Recommendation :Donlod dc++ sudeyh


Kesimpulannya, movie ni agak hasel. Aku sedang menanti Transformer 2 dan Terminator Salvation. Siapa-siapa nak tengok sila ajak aku ok!

11 comments:

paan terjatuh lagi. said...

benar.aku pilih sebab kristin kreuk comel.takkan nak tengok cite billu barber a.k.a billy barber,tak sesuai dengan aktiviti kaum.hahaha

street fighter mcam kemak!

Anonymous said...

street fighter saks... abes duit aku... kimak lancau punya producer... bodo tapir... org nak buat fim. dia nak buat film... indhu btoi...

-syfq amr-

paan terjatuh lagi. said...

ade hati lak nak sambung ST 2.jumpa ryu la ape la.fak.

opah said...

nh la klo omputeh buat pilem. mcm anjeng bpak dier. fak tol ktrunan omputeh . dsar pelir babi. dh xde modal wt cte amek cte orng len tuh wt ikot slere puki mak dorng. tuh yg hasel mcm telor beruk tu.

"mode memaki omputeh"

woody said...

senang cte,

street fighter = puki tiaangg

billy aman said...

hahaha...panas tul zopak ni..lek r beb..ko bayau 2 hengget je..cmni r..ak suggest ko jd kn iklan shieldtox ko as film..grgrgrgr

why.don't.you.ASK.me? said...

ak dgr tajuk cite da xmo tgk.
sebbek ak xjoin ak g men wow.

GER said...

asal xde blanka??ryu??ken??guil??hyhonda??tp chun li mmg chunn la...comel je..

zopakkun said...

naseb baek due engget.kalo lbey aku da amuk da
ST II ade blanka.plakon die daud.wakaka

billy aman said...

eh..daud ad ek nnt..hurm i like it (bunyi zopak)

ku.mahu.KAY.tahu said...

po dio pak
ko la jadi balrog
badan ketak dan indhu
ak pan asia kot
mane leh jadi balrog
jadi guile ok la
tkpon vega ke
sepanyol
kote besarrrr