Thursday, April 16, 2009

Kamus Dewan Bahasa Dan Pustaka Edisi 25/6 Kanun Keseksaan Part 1

assalamualaikum,

saya amat bosan melihat keadaan blog yang suda lama tidak dikemaskini gara-gara kesibukan penulis-penulis meneruskan kehidupan samada di dunia realiti mahupun virtual. ada yang sibuk dengan duniawi, jarang yang sibuk dengan akhirat. 

sejak latihan industri ini diperkenalkan kepada ahli-ahli pasukan ini, tercipta penggunaan kata, bahasa, tatabahasa yang baru, lebih efektif, inovatif serta mengurangkan ketebalan kamus dewan bahasa dan pustaka edisi bumper.

dibangku sekolah lagi kita semua telah diperkenalkan dengan penggunaan perkataan 'pajak'. pajak dikategorikan sebagai perkataan pemboleh ubah yang berubah mengikut konteks ayat, situasi , cuaca, minuman yang dipesan dan bangsa yang dicerca. pajak sering kali digunakan untuk menggambarkan situasi tidak benar, contohnya :

A : adeh, sakit pulak pinggang aku ni. duduk lame kat ofis kot.

P : selalu sakit pinggang ni sebab ko kekurangan potassium.

A : yeah?ooo.

berdasarkan perbualan diatas, tindakan Encik P (bukan nama sebenar) adalah dikategorikan sebagai pajak. sakit pinggang tiada kaitan dengan potassium.

pajak boleh digunakan dalam keadaan lapar, dahaga, transaksi wang, perniagaan dan banyak lagi.

memajak atau dipajak sering berlaku dalam komuniti di era global ini. disini saya sertakan petikan ayat pajak yang terkenal sehingga ke india barat, tenggara afrika utara.

shrrrrt shrrrrt (akhbar diselak)

K : hot sial bunga cinta lestari ni.

P : dia ni cun gila babi kot.

K : tu r. tengok gmbar dia kat bali tu.huh.seksi!

P : mmg la. kat indon bukan semua islam. bunga ni hindhu.(*muka blur)

K : yeah?(muka percaya) 

*muka blur Encik P(bukan nama sebenar) adalah mimik muka beliau ketika memajak.

disebalik versatiliti perkataan ini, ia disertakan keburukan. ia akan mengakibatkan rusuhan kaum, teh tarek terlampau manis dan yang paling penting ANDA DILABEL SEBAGAI MAT PAJAK. kehidupan seorng Mat Pajak adalah amat bosan. rutin seharian Mat Pajak :

8 am :  kerja
12 pm : balek kerja maen wow
3 pm : tido
4 pm : maen wow
3 am : tido

to be continue.....(management meeting da abes)

16 comments:

zopakkun said...

terbaekkk as!keep up the good work.da lame x gelak kuat2 sorg2 kat opis.wakaka

why.don't.you.ASK.me? said...

ade byk part lg ni.
xabes lg.
haha!

JeLoT said...

pjH nub xbley post! naseb bley plak kali nehh~
aku suke part lepas pajak muke blur.mmg TERBAEK.aku da bley bayang kn daa..hahahaa

paan terjatuh lagi. said...

skang aku pajak yakin bak.

woody said...

haha..
pajak kene penuh dengan keyakinan alam semesta mahupun duniawi..
tak kira lah ketika memajak di dalam perbualan, pajak dalam aktviti, mahupun pajak sawah.

opah said...

jgn pajak dh pasni...
rmai yg akan terseksa
haha
^.^ V

ku.mahu.KAY.tahu said...

pajak,memajak atau dipajak nie selalu diamalkan oleh kaum2 etnik kreatif kat German. diperkenalkan oleh alfonso Sweinstiger Reichyard.pajakan terbaik yg dibuat dikenali sebagai PAJAKAN ATROBON dimana Hitler telah memajak rakyat2 untuk mengikut Nazi dan menjadi askar untuk memajak negara Europe yg lain.

Anonymous said...

dasar otak2 takde mase depan

why.don't.you.ASK.me? said...

anonymous?
xde konek nak mmberi name sndri?

ku.mahu.KAY.tahu said...

tolong describe sket ape maksud ko otak yg bermase depan..adakah dgn masuk blog org tnpe meletak name..menunjukkn kekecutan konek dan keluarga ko..dan flame blog yg ko tk penah diinvite nie menunjukkan ko bermase depan..fizikal kitorg memg mcm nie..tp di dalam jiwa kitorg,sape ko untuk judge..jgn cube nk amik alih keje Tuhan.sape ko yg stakat post disebalik anonymous dan berlagak mcm Hang Jebat.kecut ko nie dh mcm Hindu.keji lagi hodoh.

syfq amr said...

ntahnya... bodo.... anonymous = arseholes.... letak la nama nak komen... ktiaorg pasti akan trima dgn dan analisa dgn bernas sekiranya ada nama... tp selepas itu akan disertakan sedikit cacian berbaur racist.. haha

GER said...

komen yg sgt tidak jantan...
atau org yg komen tu mmg betina??
tapi pape pon mmg belia benci hindu!!

JeLoT said...

sape la mulut busuk bau kari basi neh.. die xtau rmi benci indhu kt malaysia neh.. tp cam meriah gak ade indhu cbe perjuangkan hak nehh walaupon kompem xle g jaoh..cm klaka pon ade..hahaha belasah jer beb!hahaha pape pong indhuz yg xde mse dpn~~

woody said...

I've changed the settings to totally kick out any ANONYMOUS comments. This time, in order to post a comment, they have to show their dicks first to us.

Selamat Berhibur.

woody said...

ouh btw,

korg neh, xdek ke bangse len, hindu manjang. pajak ler amerika ker.
kte hidup senegara, kene harmoni, berdedikasi, beserta jasmani. pejol boleh diketepikan akibat saiz pinggang meningkat.

GER said...

indhu ni bes kalo di pajak...
sbb dorg ni nub...
cube ko pajak amerika..dorg xbalas blk...kalo pajak indu ni dorg ade respon...br ar syok!!