Saturday, April 25, 2009

Lipas = Anak Haram

assalamualaikum..

Pertama skali, ucapan terima kasih kepada pasukan ingin berhibur cawangan wangsa maju kerna menyediakan tempat tidur dan hiburan melampau pada wiken yg indah ini.

Indah mmg indah, tapi wiken ini ada sedikit dicemari peristiwa berunsur keanak haraman!

Nih ak nk cita skek psl sekor binatang yg bernama lipas. Utk pengetahuan semua, ak mmg geli tahap hanjeng ngan lipas neh. kalo kat utp dulu pong, kalau ada lipas barua hinggap kat blek ak, korg pasti akan terdengar jeritan "FAAAAKKKKK!!!!" sambil disusuli samada ak jatuh kerusi ataupong meluru kluar blek mcm bapok handalan. Yg mai selamatkan keadaan slalunya pasha yg sememangnya dikenali dgn sifat hati kering(konpem pasha ni org asli, mmg da biasa goreng lipas buat makan lunch, sbb rilek cam hanjeng tangkap lipas. Siap bole borak2 ngan lipas sblom serkup!).

pasha = macho bhak! jubho putih!

Walaupajakanapon, yg ak nk cite skang neh bukan pasal serangan lipas kat utp, tapi setaman lipas mai lepen dlm kete di masa tgh bawak kete. Seekor lipas agung(elite level 83) tgh duk bersantai kat dashboard kete ak time tgh syok bwk kete. Lipas tuh mmg abnormal, body panjang BHAK. Rupa burok cam nak haram. Sesungut sama panjang sama itu konek jelot(bukan nama sebenar) juga.

Yg mula2 nmpak lipas nih tgh lepen bukan ak. Ak dop sedar pong mula2. Mmber ak kat sebelah tetiba soh ak benti kete. Dok gelabah sorg2 ckp kalo tak benti dia gentle terjun dari kete. Pastu ak tanye la pehal. Dia terlolong cam bapok "Babi lipas dm kete weyh!", sampai je perkataan lipas tuh kat telinga ak, habes meremang bulu pubis, ngan ak skali pon naik gelabah, stop kete tgh jalan, buat mcm jalan tuh bapak ak yg turap.

Kete kat blkg da start honk, punya muka pon da habih koyak dek malu benti kete x pasal2 tgh jalan, ak wat kering masuk balik dlm kete, drive dlm 2-3 inchi pahtu park kete kat sebelah. Selesai parking, selaju mungking berambus kluar, tutup pintu. DAN tudia! lepaih betoi2 perati, cik lipas datang bukan seekor, tapi bertemankan anak2 dan suami2 skali! Selambe alam suma kluar buat parti arnab dlm kete ak. Dgn berbekalkan ridsect yg baru dipajak kat kedai runcit berdekatan, niat mula2 nk spray biar kasi mampos suma lipas dlm kete. Tapi hapa pon tarak, ak ngan mmber ak dua2 penakut tahap kronik, nk bukak pintu nk spray pon cuak! Berejam terpaksa tggu lg sekor kawan ak mai nk tulun spray, dua ekor manusia bapok takut lipas terpaksa la menangguk mcm org bangang tepi jalan.

Kesimpulannya ak nk crita neh, slalu2 la bersih bhgn dlm kereta anda. Beli la ridsect, pajak spray kete tetiap mlm utk langkah pencegahan. Jgn dok biar benda2 busuk dan lembap terperuk dlm kete. Yg duk suka beromen dlm kete tuh, nk fancut pong pandai2 la aim jgn kasi kena seat. Kerna yg bahayanya, kalao dok hanyut layan speeding kat highway, tetiba mai sekor lipas hinggap sambil hello kat leher ataupong kat muka anda, tidakkah GG jika itu berlaku??

Renung2 kan...

11 comments:

syfq amr said...

lepaih tu kami naik pulak kenderaan berlipas tuh.... aku kluaq p cucok doit , bila nak masuk tgk2 di-warn siap2 ttg sekor lipas yg syahid di bawah kaki... mmg a*** h***m ah.. haha... ingat dah habeh dah suku sakat dia... ada lg plak.. p basuh la wei kreta hang... bukan kat tmpat cuti kreta... kt pesticide punya company. x tau la ada makhluk apa lg dlm tu.. sat g hang tgh drive tetiba ada tenggiling dok rolling atas dashboard plak.. susah...

billy aman said...

deng....zoo ke pe kete ko ni..jgn smpai nnt tarik seat belt jd tarik ulau lak..

p/s:klo ak r jd cikgu yg mengajar di skewl kebangsaan berhibor..ak bg A karangan deng. torrr...menutilize setiap word seprti pajak etc etc dgn efficient.grgrgr

why.don't.you.ASK.me? said...

hahaha!
sian~
sebbek lipas yg muncul yg dashboard.
klo seekor gajah afrika muncul secare tetibe mmg GG.

opah said...

hahaha..cb kate org asli...cedeyh siot ak...wakakaka... tp cite lipas ko mmg mengerikan.....n thanx cz puji ak..(deng kte bntot ak putehhh.hihi ^.^ )


lipas = serangga paling keji

woody said...

kah3..
aku ingat ko da nk pajak 180kmph da kat jalan bese tuh bile nmpk lipas. pesal ko xtunggu je tgh2 jalan tepon aku soh mai tulun halau..
hahaha

JeLoT said...

mwngapa aku pon terlibat??mengapa??

Tok Aweed said...

ingat mmg nak tepon ko bon. tapi jauh pulok mung duduk. mau makan 2-3 hari nk tggu tggu ko sampei. by that time lipas tuh da pandai drive kete sendiri da. habeh ngan ak2 dia tggal tepi jalan.

p/s: ak puji bontot pasha ade makna kut. supaya pada suatu hari nnt, ak bole joloknya secara percuma. hati2 pasha.

opah said...

hahaha....ak kn pastiakn ak pakai cawat besi stp mlm wikend..hahaha
cb ghey siot..

why.don't.you.ASK.me? said...

ak pgg kunci ke buntut pasha.
nadim mau?

PeJoL said...

gila kental lipas camping dalam kete ko...
ko ada bt percutian keR?

nazirhussin said...

tok aweed kembali lagi!

weh lek ah, jangan la encourage dia suh basuh kete. nanti kalo ade zoo lam kete die, leh kita wat percutian lam tu aje. sep kos pe? safari tu.

haha oh gmbar ko memang cilakak!